Uvodna reč autora

Šta je umetnost i kako se to određuje šta je a šta nije umetničko delo? Kao istoričarke umetnosti, često se susrećemo sa sličnim pitanjima i nije retko da ljudi kao odgovor govore da je „umetnost ono što je u muzeju“, „umetnost se izlaže u galerijama“ ili daju slične pojednostavljene poglede na nimalo jednostavno pitanje. Umetnička dela često izrastaju iz pojava koje se nekada uopšte nisu smatrali umetnošću. Sa prolaskom vremena, menja se i percepcija umetnosti. Tako je nekada bilo nezamislivo da umetničko delo vidimo prolazeći ulicom. Onda je, zajedno sa hip hop pokretom, krenula i praksa crtanja grafita po zidovima javnih zdanja. Takva pojava se isprva smatrala  (nije retko da se i danas tako tretira) vandalizmom i narušavanjem zakona da bi se vremenom situacija promenila.

Danas, o uličnoj umetnosti, takozvanom street artu se mnogo govori, ona je izrasla iz svojih prvobitnih okvira i dobila status umetnosti, kako i sama odrednica ovog pokreta – street ART – kaže. Postoje i svetski priznati, visoko (pro)cenjeni, umetnici u ovoj oblasti, poput, svima znanog, Benksija, zatim nemačke grupe Herakut i mnogih drugih. Situacija je evoluirala do tog nivoa da ovi street artisti počinju da izlažu svoja dela u najpriznatijim galerijama sveta i da se njihova dela prodaju za enormne sume novca, što predstavlja paradoks jer, opet, kako i sama odrednica ovog pokreta – STREET art – kaže, ova umetnost originalno je namenjena  ulicama.

street_art_ian_stevenson_03

U Beogradu, svakodnevno prolazeći njegovim ulicama, nailazimo na veliki broj grafita, stensila, murala, plesača, muzičara, preformera… Večina prolaznika ovakav vid kreativnog izražavanja ne doživljava kao umetnost i ovi, često izuzetno talentovani pojedinci uglavnom prolaze nezapaženo. Beogradska street art scena ostaje u velikoj meri nepoznata i neshvaćena. Međutim, ta situacija se polako menja, počinju da se mapiraju graffiti, stensili i murali beogradskih ulica, pojedini grafiteri dobijaju statuse priznatih kreativaca i povećan je broj izložbi ove vrste.

opct_5268b2986b8821b6e5567346a37ab03e2fe16933

Davanje priznanja umetničkog kvaliteta street artu pokreće  brojna pitanja i diskusije. Da li ovakva umetnost treba da se izlaže u zatvorenim prostorima ili je namenjena isključivo ulici? Kako se ova umetnost čuva? Da li ona nosi vrednost sama po sebi ili je potreno tumačiti njen sadržaj kao što to istorija umetnosti čini sa svim umetničkim delima? Ko su ličnosti koje stoje iza tih dela? Kakva je komunikacijska sposobnost street arta uzimajući u obzir njenu dostupnost i vidljivost? Kako to ova umetnost pokreće i reaguje na aktuelne društvene (ne)prilike?

Sva ova pitanja, kao i aktuelna street art scena Beograda, njena istorija, tumačenje dela na zidovima beograda iz drugačijeg ugla, upoznavanje sa mladim beogradskim grafiterima i još mnogo toga, biće tema našeg bloga.

Zato, start with street art!

Ostavite komentar

Objavljeno pod Tekstovi

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s